Лариса Резун-Звездочетова. Кінець авангарда. 1983. Інсталяція, створена спеціально для заданого простору (дачний сад у сел.Тарасівка). Розмір варіюється.

Автор роботи

Робіт у серії: ?

Розміри: розміри варіюються

Категорія: Графіка, Інсталяція

Техніка: графіка, інсталяція

Матеріали: графіка, картон, олівець


Створено: 1983 р.

Місце створення: сел.Тарасівка, Одеська область, УРСР

Місце знаходження: ?

Опис роботи

Художню роботу «Кінець авангарду» створено 1983 року спеціально для виставки «APTART за парканом» («APTART за забором»), яка відбулася в селищі Тарасівка під Москвою на дачі московського концептуаліста Сергія Мироненка.

Частину експозиції було розміщено в саду біля дачі, роботи розвісили просто на деревах1. Такою була й інсталяція Резун-Звездочетової. Сама мисткиня каже, що роботу створила жартома, як експеримент. Художниця тривалий час працювала методистом у Будинку народної творчості в Одесі, де вивчала й пропагувала народну творчість та прикладні види мистецтва. Вирізані з паперу фігури янголів (близько десяти) було розвішано на дереві, ніби ялинкові прикраси, і вони символічно засвідчували новий час — кінець авангарду та прихід постмодерністського концептуального мистецтва у тодішнього СРСР. Янголи кінця авангарду якраз нагадують художні вироби, що їх навчали виготовляти дітей на уроках образотворчого мистецтва в школі.

Цією роботою Резун-Звездочетова протиставляє повсякденну радянську масову культуру «високому мистецтву», зокрема, авангарду з його серйозними концепціями і постулатами.

Робота «Кінець авангарду» (1983) перегукується з пізнішим твором художниці «Новодівочий цвинтар» (1994).

Виставки

За парканом (1983)
Юрій Лейдерман, Лариса Резун-Звездочетова