В’ячеслав Машницький. Куля на стільці. 1991. Полотно, олія. 70 × 120 см

Автор роботи

Розміри: 70 см x 120 см

Категорія: Живопис

Техніка: живопис

Матеріали: олія, полотно


Створено: 1991 р.

Місце створення: Київ

Місце знаходження: Херсон

Опис роботи

На полотні «Куля на стільці» зображено схему шахової дошки зі 150 мініатюрними табуретами. Шахову схему нанесено поверх реалістичного зображення студентського табурета в масштабі 1:1 із дзеркальною кулею на ньому, що у зворотній перспективі віддзеркалює інтер’єр майстерні.

Дзеркальним відбитком майстерні в кулі художник цитує роботу нідерландського художника Яна ван Ейка «Портрет сім’ї Арнольфіні», де вперше в історії мистецтва було використано оптичні прилади (камеру обскура) для побудови зворотної перспективи. Увігнута дзеркальна поверхня втілює теологічну ідею speculum sine macula (дзеркало без вади), що символізує ідеалізовану чистоту і непорочність.

Символічне значення дзеркала поєднане із предметом побуту ілюструє художні експерименти автора — спробу адаптувати засвоєний в одеському училищі «принципу кубика» до власного художнього бачення. «Принцип кубика» — це вигадане художником і викладачем Георгієм Павлюком словосполучення, яке описувало метод викладання художникам теорії побудови фігури в реалістичній традиції, основою якої був чіткий лінійно-конструктивний рисунок. Поки товариші художника активно переосмислювали й проявляти барокову традицію у естетиці постмодернізму, Машницький захопився компіляцією гіперреалістичного живопису з метафізичною ідеєю множинності простору.