Валерія Трубіна. Сіамський слон. 1987. Полотно, олія. 200 × 300 см

Автор роботи

Розміри: 200 см x 300 см

Категорія: Живопис

Техніка: живопис

Матеріали: олія, полотно


Створено: 1987 р.

Місце створення: Київ, сквот на вул. Леніна

Місце знаходження: ?

Опис роботи

У цій ранній роботі Трубіна зобразила на яскраво червоному тлі сіамського слона з двома головами. Слон стоїть в океані, п’є воду і водночас вивергає її назад, створюючи хвилі. Над слоном зображено двох янголів з переплетеними пальцями рук і язиками. За словами Трубіної, в цей час вона цікавилася темою пізнання і комунікації. Тому переплетені руки, язики і дві голови слона підкреслюють замкнутість системи комунікацій.

Образ слона, можливо, невипадковий. Десь у цей час художниця познайомилася з художником Олегом Голосієм, якого друзі називали Слоном.

Образ слона, можливо, також не є випадковим. Приблизно у цей час вона знайомиться із художником Олегом Голосієм, якого друзі називали Слоном.

Історична довідка

Політика гласності, проголошена Михайлом Горбачовим у 1985 році, перебуває в активній фазі. З’являються нові форми економічних відносин — спільні підприємства, кооперативи, державні підприємства отримують більше свободи. Відбувається поліпшення відносини СРСР та США.

Виставки

Нові фігурації, 1990, Одеса, Україна (1990)
Олександр Ройтбурд (куратор), Василь Рябченко, Олег Голосій, Валерія Трубіна, Дмитро Кавсан, Олександр Гнилицький, Юрій Соломко, Олександр Ройтбурд, Леонід Вартиванов, Дмитро Дульфан, Олександр Харченко