Павло Маков. Завдання № 1. Із циклу «Місце». 1994–1995. Артбук. 17 видів дому Мітасова з північного заходу. 23,5 × 62 см. Тираж

Автор роботи

Розміри: 23,5 см x 62 см

Категорія: Графіка

Техніка: артбук, графіка, інтагліо, колаж, шовкографія

Матеріали: папір


Створено: 1994 р.

На замовлення / за підтримки: ?

Місце створення: ?

Місце знаходження: ?

Опис роботи

Цей артбук-лепорело1 на 17 сторінок пов’язаний з особою Олега Мітасова2 (1953–1999).

Маков у своїй книжці вдався до археології втрачених слідів: «Я далекий від думки про можливість будь-якої інтерпретації “мітасівської” спадщини і хотів би застерегти від спроб використовувати цей матеріал як джерело творчого натхнення. Мітасов — явище природи. Його “творчість” не мистецтво. Це документ. Абсолютно несвідоме свідчення нашого життя. І в цьому його сенс».

1 Лепорело — термін на позначення листівки або набору листівок, коли зображення скріплено між собою так, що вони утворюють «гармошку».

2 Олег Мітасов (1953—1999) — легендарна харківська постать. Став відомим у 1980-х роках через свої розписи (здебільшого це багаторазове повторення напису «ВАК» — вища атестаційна комісія), якими він повністю вкрив свою квартиру, під’їзд і прибудинкові території. За легендою, Мітасов загубив дисертацію, над якою довго працював, після чого в нього розвинулася шизофренія і його не раз госпіталізували в Харківську міську клінічну психіатричну лікарню № 15. Помер Мітасов у лікарні. Після смерті його матері у квартирі зробили ремонт і більшість унікальних записів усередині житла втрачено.