Василь Цаголов. Студія твердого телебачення. 1998. Інсталяція

Автор роботи

Розміри:

Категорія: Інсталяція, Мультимедійна інсталяція

Техніка: інсталяція

Матеріали: освітлювальні прилади, стіл, телевізор, фотообої


Створено: 1998 р.

Опис роботи

Інсталяцію «Студія твердого телебачення» вперше було створено для виставки «Інтермедіа» (куратор Олександр Соловйов) у Центрі сучасного мистецтва Сороса. Для цього Цаголов інсталював серед виставкового простору «телевізійну студію»: на тлі фотошпалер стояли стіл і стілець для диктора (роль якого міг спробувати кожен глядач), камера, спрямована на потенційного диктора, світло і телевізор, який транслював промову диктора в «прямому ефірі». Інсталяція захоплювала глядача зненацька і залучала до активної дії.

У цій роботі художник порушує питання конструювання реальності. Розвінчання міфу про правдивість телебачення відбувається коштом того, що на тлі пейзажу за спиною у диктора ми бачимо спинку стільця, — і це видає, що тло сконструйовано в студії і пейзаж не справжній, а лише фотографія.

Як зазначив мистецтвознавець Олександр Соловйов, Цаголов своїми роботами показує, що «для підтвердження своєї справжньості людині доведеться апелювати вже не до сущого, а до роботи телевізійних каналів і студій. Телебачення скасує філософію, але при цьому привласнить її метафізичні функції і на підставі своїх ідеологічних інтересів визначатиме, чому і кому дозволити відбутися в показі, в ТВ-житті»1.

У 2002 році митець створив другий варіант інсталяції «Студія твердого телебачення»2, відмовившись від інтерактивності, — від аудиторії вже не вимагалося активно діяти. Студія містилася на високому подіумі, що додавало театральності, а водночас вся інсталяція сприймалася як музейний об’єкт.

У цій роботі втілено концепцію «твердого телебачення», яку художник розвиває з 1990-х років. Вона відбиває заяву Цаголова про те, що «“бути” означає бути показаним у прямому телевізійному ефірі»3.

1 Соловьев, Александр. Киев. 1998 год: «Фотошок без фотошопа» // Художественный журнал. — 1988. — № 23. (Лінк чинний станом на 16.03.2017).

2 Саме ця робота надихнула українську художницю Алевтину Кахідзе створити виставку «TV Studios / Кімнати без дверей», яка пройшла 2014 року в PinchukArtCentre у рамках проекту «PAC UA: Переосмислення».

3 Цаголов, Василь. Світ без ідей. 1992. Машинопис.

Коментар дослідника

В 2014 році художниця Алевтина Кахідзе створила роботу «TV Studios / Кімнати без дверей» в рамках проекту «PAC-UA Переосмислення», в PinchukArtCentre. У своїй роботі вона зверталася до «Тверде телебачення» Василя Цаголова, продовжуючи його тему конструювання реальності.

Виставки

ІнтерМедіа (1998)
Олександр Соловйов (куратор), Олександр Гнилицький, Анатоль Степаненко, Кирило Проценко, Максим Мамсіков, Інституція нестабільних думок, Сергій Братков, Олександр Харченко, Сергій Солонський, Ілля Чічкан

Майбутнє настало. Українське мистецтво 90-х (1999.06.18 - 1999.08.18)
Оксана Чепелик, Олександр Гнилицький, Гліб Катчук, Василь Цаголов, Сергій Братков, Максим Мамсіков, Кирило Проценко, Ілля Чічкан, Олександр Ройтбурд, Ігор Гусєв, Мирослав Кульчицький, Вадим Чекорський, Олег Кулик, Ігор Подольчак, Ігор Дюрич, Фонд Мазоха, Іван Цюпка, Арсен Савадов, Савадов-Сенченко, Георгій Сенченко, Олександр Харченко, Група швидкого реагування, Борис Михайлов

Майбутнє настало. Українське мистецтво 1990-х (1999.09.09 - 1999.09.30)
Оксана Чепелик, Олександр Гнилицький, Гліб Катчук, Василь Цаголов, Сергій Братков, Ілля Чічкан, Мирослав Кульчицький, Вадим Чекорський, Олег Кулик, Іван Цюпка, Кирило Проценко, Савадов-Сенченко, Арсен Савадов, Георгій Сенченко, Олександр Харченко, Наталя Філоненко, Ігор Подольчак, Олександр Ройтбурд, Ігор Гусєв, Максим Мамсіков, Фонд Мазоха, Ігор Дюрич, Група швидкого реагування, Борис Михайлов

Come-In (2002, листопад - 2002)
Фолькер Альбус (куратор), Ренате Гольдманн (куратор), Василь Цаголов