Олег Тістол, 2012, група творів «Їжа», полотно, олія, 11 × 53 см

Автор роботи

Робіт у серії: більше 15

Розміри: розміри варіюються

Категорія: Живопис

Техніка: живопис

Матеріали: олія, полотно


Створено: 2012 р.

Місце створення: [?]

Місце знаходження: [?]

Опис роботи

У цій серії автор звернувся до стереотипів правильної і здорової їжі у національних кухнях народів СРСР. Більшу частину кожного полотна займає зображення тарілки з певною стравою — борщем, пловом тощо. Частину робіт він оформив живописною рамою з візерунками, притаманними для церати чи скатертини, якими в радянському побуті накривали стіл.

Сюжет і тематика цієї групи творів відсилають до «Книги о вкусной и здоровой пище», вперше виданої в СРСР 1939 року за наказом Народного комісаріату харчової промисловості СРСР (пізніше — Міністерство харчової промисловості СРСР) і особисто наркома Анастаса Мікояна. Книжка здобула величезну популярність у країні. Обираючи рецепти для неї, маркуючи їх як «правильні і здорові», радянська влада намагалася вплинути на смаки людину та повсякдення.

Над темою їжі митець працював кілька років. У 2012-му Тістол розвинув тему в майже перформативній формі: щодня під час мистецької резиденції на півострові Бірючий він замальовував те, що їв на сніданок, обід і вечерю. Ці роботи склали групу творів під назвою «Бірюк-бар».