Марина Скугарєва. Московські новини. 1989. Полотно, олія, вишивка. 180 × 140 см

Автор роботи

Розміри: 180 см x 140 см

Категорія: Живопис

Техніка: живопис

Матеріали: вишивка, олія, полотно


Створено: 1989 р.

Місце створення: Москва, Фурманий провулок

Місце знаходження: ?

Опис роботи

«Московські новини» — одна з перших живописних робіт Скугарєвої, створена у сквоті на Фурманному провулку в Москві.

Художниця зобразила жінку зі спини — вона сидить у кріслі спиною до глядача. На тілі героїні намальовано орнамент, який створює враження живописного татуювання і додає картині декоративного звучання. Крім того, робота містить «геральдичний» елемент — у правому горішньому куті вишито квітку, яка нагадує зображення фамільного герба в класичному парадному портреті.

Тло картини поділено на дві однакові вертикальні кольорові смуги — сіру й червону, що підкреслює двоїстість світу — внутрішнього світу людини та її оточення. Цю рису «двоїстості» у творчості Скугарєвої вперше відзначила мистецтвознавиця Олена Мартинюк.

Героїнею цього полотна стала художниця і подруга мисткині Яна Бистрова, яка тоді переживала розлуку з коханим і жила переважно в Києві. «Московськими новинами» Скугарєва назвала звістки, які Бистрова отримувала від чоловіка з Москви. Назва твору відсилає також до популярної в радянські часи газети «Московские новости». Цю «журналістську» традицію Скугарєва запозичила у своєї матері, яка працювала в медіа.

Уже в перших живописних творах Скугарєвої сформувалися основна тематика і творчий метод художниці. Образ жінки, яка відвернулася від глядача, оголена жіноча натура взагалі з’являтимуться у художниці протягом усієї її художньої практики. А використання на полотні вишитого елемента, що перейшло у її живопис від захоплення декоративно-прикладним мистецтвом, визначило впізнаваний почерк Скугарєвої.